Process Engineering er sammen med en række store energivirksomheder og de syv kommuner i Trekantområdet gået sammen i et nyt netværk, der skal gøre området til produktionscentrum for grønne brændstoffer.
Målet er klart: der skal etableres et Power-to-X produktionsanlæg i industriel skala i Trekantområdet, så området bliver Nordeuropas fyrtårn inden for produktion af grønne brændstoffer. Netop dét vil parterne i det nye netværk arbejde på i de kommende fem år.
”Vi tror på en fremtid, hvor den grønne omstilling kommer til at fylde meget. Der bliver et behov for at gøre vores transportsektor grøn og udfase fossile brændstoffer. Derfor har vi stort fokus på den grønne omstilling og deltager i projekter, der har et grønt aftryk og støtter op om FN’s verdensmål. Det er naturligt for os at gå sammen med parterne i det her netværk og sammen udvikle et industrielt anlæg til produktion af grønne brændstoffer,” siger Direktør Poul B. Jakobsen.
Det første eMethanolanlæg i Danmark uden for laboratoriet står i Aalborg. Process Engineering har lavet al engineering af methanolsyntesen. Læs mere om det her.
Gode forudsætninger for at skabe produktionscentrum
For os er Power-to-X teknologien ikke ny. Tidligere arbejde tæller bl.a. design af Danmarks første eMethanol-anlæg med omsætning af brint og CO2 til eMethanol, og så agerer vi teknisk rådgiver i, om projekter er bæredygtige og rentable.
Sammen med den store koncentration af energi- og specialistvirksomheder i Trekantområdet og mødet af både det nationale elnet og gasnet og det regionale fjernvarmenet er der alle forudsætningerne for at opnå målet om at gøre området til produktionscentrum for grønne brændstoffer. Det vil gavne både den grønne omstilling og skabe jobs, vækst og eksport.
”Vi er internationalt med i front i forhold til engineering af Power-to-X projekter. Både som virksomhed og arbejdsgiver har vi stort fokus på at deltage i grønne projekter og kunne tilbyde spændende og attraktive jobs inden for dette område, som vi klart ser som et potentielt fyrtårn for Danmark,” forklarer Director, Energy & Renewables Claus Christiansen.
Fakta om partnerskabet
Projektsekretariatet finansieres med 2 mio. kr. årligt i tre år. Finansieringen deles 50/50 af de kommercielle aktører og de deltagende kommuner. Indtil partnerskabet har etableret sit eget sekretariat varetager TVIS og Trekantområdet Danmark sekretariatsbetjeningen.
Læs pressemeddelelsen fra partnerskabet her.
Parterne i partnerskabet pr. 1. februar 2021
- Cowi
- Process Engineering
- Airco Process Technology A/S
- Nature Energy
- Everyfuel
- Green Hydrogen
- Shell
- Ørsted
- Energnist
- Billund Lufthavn
- ASP – Fredericia Havn
- Vattenfall
- TVIS – Trekantområdets Varmetransmissionsselskab
- Trekantområdet Danmark
- Vejle Kommune
- Kolding Kommune
- Fredericia Kommune
- Middelfart Kommune
- Billund Kommune
- Haderslev Kommune
- Vejen Kommune